Boken Extremt Kul

Varför är det så många kvinnor i 40-årsåldern som börjar extrem-träna just nu? Är det inte marathonlopp så är det ultralopp, täv- lingssimning eller stenhård militärträning. Vad är det som driver er, varför håller ni på med sådant nu när ni äntligen har nått den högaktningsfulla ålder då ni med gott samvete kan sitta hemma och käka praliner i stället?

Jag fick frågan av en damtidningsjournalist och försökte besvara den så gott jag kunde, eftersom jag var en av dem som hade börjat med militärträning, som 45-åring.

”För att det är så himla kul”, sa jag. ”För att jag får sådana sköna endorfinkickar, varje gång. För att jag har fått så många nya kompi- sar som tycker det är lika roligt som jag.”

Fast det visste jag ju egentligen inte innan. Jag ville bara bli som författaren Moa Herngren. Jag träffade henne på ett kafé och såg hennes förvandling från soffpotatis till superwoman. Hon sa att hemligheten hette Nordic Military Training och jag anmälde mig samma dag.

När jag kom dit var jag ett kroppsligt vrak, men efter tre månader med NMT hade jag inte bara fått en ny kropp, jag hade dessutom fått mycket tjockare pannben, en starkare tro på mig själv och mina förmågor – och vänner för livet.

Förvånansvärt nog var sjuttio procent av deltagarna på rookie- campet kvinnor. Varför? Jag är övertygad om att det är för att Nordic Military Training är speciellt bra för oss kvinnor. Vi har generellt sett så sorgligt dåligt självförtroende, inte minst kroppsligt. Vi är fostrade att ”banta oss smala och svaga”, att inte skita ner oss, gå långa omvägar kring vattenpölar och vara rädda om naglarna.

NMT är precis tvärtom. Redan första gången jag genomförde ett pass fick jag en aha-upplevelse. ”Kunde jag göra sånt! Jag, som är en sådan klumpeduns!” Plötsligt insåg jag att jag faktiskt kunde klättra över murar och springa. Jag, som alltid hade tröttnat på all träning, som tyckte att det var bland det tråkigaste som fanns att göra situps eller andra ännu mer dödligt trista övningar – hade nu bara så jäd- rans kul under hela passet! Ute i skogen blev allting buskul!

Jag älskade att få skita ner mig och lägga pannan i lera när coachen ropade att vi skulle ”ta skydd” och kasta oss på marken. Jag älskade den här fysiska kontakten som vi är så rädda för till vardags. Var annars i samhället ser du överviktiga kvinnor hoppa upp på var- andras ryggar utan att tveka och glatt ropa: ”Nu kör vi om killarna!”

NMT är en plats, ett tillstånd och en träningsform som stärker kvinnor, som får oss att inse hur starka och sega vi faktiskt är och kan bli. Inte minst genom att peppa varandra till stordåd.

Många av oss går omkring med ett fasansfullt dåligt självför- troende och känner oss ensamma och misslyckade. Här kan vi misslyckas tillsammans, ramla ihop i en skrattande hög, pröva igen – och lyckas tillsammans. Åh, vilka endorfinkickar och vänskaps- kickar det ger! Helt underbart.

Detta plus att vi får några timmars egentid i skogen, ute i friska luften, där vi enbart fokuserar på nästa uppgift. Ingenting annat. Fokus är helt och hållet på att överleva nästa uppdrag, inte att vara mamma eller flickvän eller dotter eller duktig flicka på jobbet. Allt det där är helt borta.

Man bara är. Mitt i skogen. Skrattar och busar och kämpar tillsammans och njuter av den friska luften, den vackra snön på träd- grenarna, stjärnhimlen eller fullmånen.

I den här boken vill jag dela med mig av min egen resa med Nordic Military Training och berätta om hur jag hittade träningsglädjen. Dessutom berättar sju andra kända kvinnor om varför de håller på med extremträning: Moa Herngren, Mia Thomsen (känd som Marathon-Mia), Emma Hamberg, Anna Laestadius Larsson, Mari Jungstedt, Agneta Sjödin och Charlotta Flinkenberg. Dessa kvinnor bjuder också generöst på egna recept på bra träningsmat och bästa-kom-igång-tipsen.

Som Mia Thomsen säger: ”Jag tror att det här med att så många kvinnor börjar extremträna runt 40 handlar om mognad, att äntligen inse och förstå att vi inte kommer någon vart med att vara fega, leka offer och köra på jag-börjar-banta-på-måndag-igen-grejen. Någonstans har kroppen och knoppen gett klartecken att Våga. Var sak har sin tid. Stressa inte framgång, stressa inte fram tider och dis- tanser, stressa inte in ett nytt liv, gråt inte över förlorade år, allt har faktiskt en mening just där och då, här och nu – men våga utforska din kropp, din egen evighetsmaskin! Våga!”


5 Kommentarer till Boken Extremt Kul

 1. Paulina

  Jag blir så otroligt peppad av att läsa och se bilder! Och så har ju underbara Camilla Boquist lovat och hjälpa mig igång – vi ses på NMT´n!

 2. Hillevi Wahl

  Ja, vad kul! Välkommen!

 3. Ulrica Edlund

  Hej

  Har precis sträckläst din bok, så bra !!! Jag blev så inspirerad så att jag gick direkt till NMT:s hemsida och anmälde mig på ett Prova-På-pass.

  Tack för inspirationen

  /Ullis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *