Hej Camilla, veckans NMT:are!

Posted by on 20 juni, 2013

179014 10151811974558572 1379580042 n

Camilla Boguist är den vackra kvinnan till vänster. Hon till höger ville väl bara vara med på ett hörn. I vanlig ordning.

Hej Camilla Boquist, 50, varför är Nordic ”Military Training så vansinnigt roligt?
NMT känns inte som träning, vi leker! Vi busar runt med varandra i skogen i en dryg timme. Om inte det är kul, vad är då roligt? Man tar ut sig fullständigt, glömmer tid och rum och sen när man sitter i bilen på väg hem inser man plötsligt att man faktiskt tränat! Och inte vilken träning som helst, utan tuff träning som gjort kroppen helt slutkörd och samtidigt hjärnan omstartad och fräsch!”

Varför går man frivilligt upp för att träna klockan sex på morgonen – i alla väder?
”Själv tränar jag mest kvällspass, eftersom jag har en bondgård att sköta om på morgonen. Men det där i alla väder kan jag skriva under på. Ganska snart inser man att vädret inte har någon som helst betydelse, i alla fall inte på något negativt sätt. Man fryser inte trots femton minusgrader. Det är omöjligt att frysa när man jobbar hårt med kroppen. Det är underbart kul att leka i nyfallen snö eller rulla runt bland utslagna vitsippor eller kräla i leriga diken och få göra allt det där som man egentligen kanske alltid har velat, men tidigare inte vågat eller trott att man fick, när man växte upp.”

Är det bara kortsnaggade killar som hoppar jämfota upp i trädtopparna som är med?
”Haha! Jag är ett levande bevis på att det inte bara är kortsnaggade grabbar på NMT. Jag själv, en rödhårig tant på 50 år, platsar alldeles utmärkt i gänget. Jag tror faktiskt att vi kvinnor i 40-50-årsåldern är i majoritet även om det också finns unga, starka grabbar på träningen. Och här kommer en viktig sak, det är blandningen som är så underbar, vi behöver ju varandra! I gruppövningar där man ska ta sig över, till synes, omöjliga hinder, blir man överlycklig över att se en rödväst i gänget. Yes! Han eller hon kan knuffa mig, ge mig en hand, ja, till och med bära mig så att vi alla klarar av uppgiften. Jag får den hjälp jag behöver och rödvästen får extra mycket träning. Det är vad jag kallar en win-win-situation!”

Hur mycket betyder gruppdynamiken?
”Jag säger det med en gång: Jag gillar inte att träna i grupp, har aldrig gjort det, trodde heller aldrig att jag skulle göra det. Men så kom ju NMT:n in i mitt liv – och okej, jag ger mig, det är en grupp. Men inte en sådan där som på ett work out-pass på ett gym. Nej, vi inom NMT är mer än en grupp, vi är en sammansvetsad grupp som jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål. Kortsiktigt att ta oss igenom träningspasset, långsiktigt att bli friskare och starkare.”

Hur mycket betyder kamratskapen?
”Mycket! Här samlas vi ett gäng personer, med mycket olika bakgrunder, men med ett stort intresse gemensamt – NMT. Snabbt kommer man in i gänget, vi är så fysiska med varandra, brottas, släpar och drar i varandra. Man känner till varandras styrkor och svagheter och kompenserar och kompletterar varandra i träningen. Ganska snabbt känner man sig trygg med sina träningskompisar. Vi ställer upp på varandra. Det är kamratskap för mig.”

Är det verkligen vettigt att träna utomhus i minus 20 grader?
”Ja, varför inte? Var och en får ta ansvar för sin egen gräns, även när det gäller att välja att gå på träningen i sträng kyla. Ingen blir ju tvingad till något han eller hon inte vill. Själv har inte vädret hittills hindrat mig från att gå på ett träningspass, även om väglaget ibland kan vara så tufft att det är svårt att ta sig de 4,5 milen till träningen med bilen.”

Hur länge har du varit med?
”Jag började träna NMT i november 2011 och tänkte sluta i april 2046, då jag fyller 83.Tycker att det känns lagom.”

Har du lockat med någon annan – och vad var hens uppfattning om NMT – flipp eller flopp?
”Det snabba svaret på frågan är ”ja” och ”flipp”.
Men frågan kräver ett längre svar. Det är nämligen så här, att när man börjar med NMT blir man helt uppslukad av det. Upplevelsen är så stark och så positiv att man har svårt att tänka på något annat. Då säger det sig själv att man heller inte pratar med sina vänner om något annat heller. Man önskar också att alla ens vänner ska få möjligheten att få uppleva samma sak.
Själv har jag lockat med mig min äldste son, som aldrig tidigare tränat. Han blev helt såld! Tappade tjugo överflödiga kilon och har nu dragit med sig tre vänner. Topp!”

En kommentar till Hej Camilla, veckans NMT:are!

  1. Camilla

    Tack, Hillevi!
    Kram och trevlig Midsommar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *