Tjejmilen nästa!

Posted by on 23 augusti, 2013

Bild 1

Efter BAMM kommer nästa utmaning: Tjejmilen. Jag hade som mål att springa under 60 minuter i år, men det får jag nog inse att jag är i för dålig form för. Så jag springer för livet i stället, för mitt eget hälsosamma kvinnoliv, och för alla andra tjejers liv – och för flickors rättigheter, inte minst.
Liksom förra året springer jag för Plan Sverige. De samlar in pengar för att flickor ska få gå i skolan. Här i Sverige kan vi gnälla om vilket smör ungarna ska ha till melliset – men tänk om vi ägnade lika mycket kraft och energi till att göra verklig skillnad för några flickor i världen.

Bara så vi får lite perspektiv:

Fakta om flickors situation i världen:
* 66 miljoner flickor går inte i skolan.
* Omkring 40 000 flickor tvingas in i barnäktenskap – varje dag. Flickor som ingår barnäktenskap tvingas ofta sluta skolan och riskerar att förbli fattiga.
* 1 av 3 flickor i utvecklingsländer blir bortgifta innan de fyllt 18 år.
* Tidig graviditet och olagliga aborter är de vanligaste dödsorsakerna bland flickor 15-19 år i utvecklingsländer.
* 1 av 5 flickor med ålder inne för att gå i de lägre högstadieklasserna, går inte i skolan.
* Utbildning är ett viktigt steg för att bryta fattigdomen. En ökning med endast 1 procent i flickors högstadieutbildningsnärvaro, ökar ett lands BNP med 0.3 procent.
* Varje extra utbildningsår för mödrar, minskar barnadödligheten hos deras barn med 5 till 10 procent.
* De vanligaste hindren för flickors utbildning är: barnäktenskap, tidiga graviditeter, brist på separata toaletter och mensskydd, sexuellt våld, diskriminering och tungt hushållsarbete.
* I de fattigaste länderna avslutar endast knappt 50 procent av alla flickor sin grundskoleutbildning.

Så vad säger ni? Ska vi springa för livet i år – och för varje flicka? Och faktiskt ge en skolpeng i stället för att bara klicka på ”like”?

Marathon-Mia har en skön utmaning. Hon gör en burpee för varje hundra kronor ni sätter in. Efter loppet! Hon vill gärna få göra 50 stycken, tokfian. Hjälp henne hjälpa!

Tjejmilen marathonmia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *